07.06.2012.

Nokia Lumia 710 recenzija

SmartPhone

Nokia Lumia 710 predstavljena je još u listopadu prošle godine, zajedno sa Nokiom Lumiom 800, a u Hrvatsku su stigle 10. travnja ove godine. Od kada je predstavljena, Lumia 710 konstantno je uspoređivana s jačom verzijom – Lumiom 800. Lumia 710 namjenjana je širokim masama ljudi, te je zbog toga i jeftinija. No, nemojte odmah pomisliti, da ako je nešto jeftinije da nije dobro jer ima i ona dosta dobrih kvaliteta. Pa ajmo početi!

 

Nokia Lumia 710 teška je 126 grama, a dimenzije su joj 119 x 62.5 x 12.5 mm, pa tako odlično leži u ruci. Dolazi u bijeloj i crnoj boji, a stražnji poklopci su  zamjenjivi. Tako se možete odlučiti za plavu, žutu i boju fuksije . Vjerujemo da će to posebno razveseliti ženski dio populacije jer su boje kao stvorene za nadolazeće ljeto! Plastika kojom je uređaj obložen čini se vrlo kvalitetnom, pa tako možete očekivati samo sitne ogrebotine kod dužeg ili nepažljivog korištenja, a stražnji poklopac uvijek možete zamijeniti ukoliko dođe do oštečenja.

Slika 6054


Uređaj ima kapacitativni ekran na dodir od 3.7 inča, rezolucije 480 x 800 piksela i gustoće 252 piksela. Zaštićen je Corning Gorilla staklom s Clear black tehnologijom koja daje jak kontrast, što dobro dođe na jakom suncu i po mraku. Kamera ima 5 megapiksela, rezolucije 2592 x 1944 piksela, s autofokusom i LED bljeskalicom, a snimanje video zapisa i do 720 piksela u HD rezoluciji. Slike su prilično bistre, a kod snimanja video zapisao možete čitavo vrijeme koristiti LED osvjetljenje.

Slika 6053


Lumiu 710 pokreče 1.4 GHz Scorpion procesor, a dolazi s Windows 7.5 Mango operativnim sustavom. Iako je procesor single core, web stranice se otvaraju doista brzo, a i kod videa, učitavanje nije ništa sporije. Za dobru brzinu zaslužan je i dobro sređen multitasking, no do toga ćemo doći malo kasnije. Što se tiče memorije, 512 Mb RAM-a i 8 GB interne memorije zadovoljit će velik dio ljudi. Također, možete iskoristiti 25 GB besplatne pohrane podataka koje dobivate zahvaljujući Microsoftovom SkyDrive-u.


Slika 6056 Otključavanje je jednostavno, pritiskom na gumb s gornje strane uređaja (ujedno i power gumb), te pomicanje cijelog lock screena-a prema gore. Lock screen se ne može mijenjati, osim pozadinske slike, ali je najavljeno kako bi s budućim nadogradnjama operativnog sustava mogao stići screen saver.  Na početnom zaslonu nalaze se izmjenjivi tile-ovi koji se mijenjaju ovisno o update-u svakog pojedinog tile-a. Gotova svaka aplikacija može se postaviti kao zadani tile na početnom zaslonu, a vi sami odlučujete kako ćete ih raspoređivati.


Kao što znate multitasking je drugačiji na Windows Phone-u, nego na ostalim operativnim sustavima. Microsoft je riješio multitasking na dva načina: Kad se izađe iz aplikacije pritiskom na HOME gumb, aplikacija se „zamrzne“ u pozadini. Njoj pristupate tako da držite BACK gumb (long press), te ih od tamo možete ponovno aktivirati. Drugi način je da određene aplikacije (ukoliko su tako napravljene) imaju mogućnost da se u vremenskim periodima, pola sata ili više, automatski pale i update-u. Na taj način Windows Phone savršeno je rasporedio rad aplikacija i omogućio da uređaj koristi 100% snage procesora za trenutno otvorene aplikacije – time je postignuta vrhunska brzina rada uređaja koja omogućava da operativni sustav radi bez problema i na puno slabijim uređajima.


Slika 6055 Vrijeme je da spomenemo važnije standardne aplikacije koje uređaj ima. Jedna od njih je Microsoft Office, a on sadrži Word, PowerPoint i Excele. Aplikacija je odlična za upotrebu, pregledavanje i uređivanje manjih dokumenata. People Hub objedinjuje sve kontakte s raznih društvenih mreža kao Facebook, Twitter i dr.. Zatim je tu Nokia Maps i Drive, koja sadrži mape za brzo određivanje željenih ruta, a dostupna je i potpuna glasovna navigacija na jeziku koji odaberete (naravno dostupan je i hrvatski). Ne smijemo zaboraviti HTML5 Internet Explorer web pretraživać s Bing tražilicom, koji radi dosta brzo.


Što se tiče baterije, bili smo oduševljeni činjenicom da se baterija može izvaditi jer prema novim trendovima, ovih dana na sve manje novih Smartphone-ova je to moguće. Baterija je Li-Ion snage 130 mAH, a za punjene Vam treba tek nekoliko sati. Iako punjenje kratko traje, baterija traje nekoliko dana. Ukoliko stvarno štedite, trajat će Vam i duže. Ostali smo ugodno iznenađeni baterijom, a uspoređujući je s drugim uređajima, moramo priznati da su rezultati zavidni.


Dakako moramo spomenuti i loše strane. Tu bismo spominuli činjenicu da se podatkovni promet ne gasi automatski kad se uključujete na Wi-Fi, te se tako troši više baterije. No, to možete vrlo lako riješiti skidanjem određenih aplikacija koje su namjenjene za štednju baterije. Također, uređaj ne podržava Flash. Međutim, kad uzmemo u obzir sve činjenice, možemo sa sigurnošću reći kako će uređaj sa svojim kvalitetama i pristupačnom cijenom zadovoljiti svakog prosječnog korisnika, te da bi Nokia Lumia 710 definitivno bila naš izbor.

 

-K.Č.

 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Prilično je brz, lagan za korištenje, multitasking odličan
Ne podržava Flash, slabija kamera

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0