17.02.2012.

Samsung Galaxy Note

Phonetab

Od same najave ovog hibrida smartphona i tableta razmišljamo o tome kako bi ga bilo lijepo imati. Posebno o tome razmišljaju ljudi koji su dosta „na terenu“, dok na svome smartphonu trebaju pisati mailove, poruke, surfati, a pri tome ne žele kvariti oči, niti nositi tablete ili prijenosna računala sa sobom.
Nalazimo se među njima, pa ovime želimo objektivno recenzirati ovaj, još uvijek jedinstveni uređaj, a pritom vam i probati odgovoriti na pitanje – trebam li ja ovaj mobitel?

Operativni sustav, performanse, memorija

Samsung Galaxy S II još uvijek se smatra najboljim Android mobilnim telefonom na svijetu. Sada je i njegov nasljednik Note, za puni inč većeg zaslona, izašao kao najava da Samsung ne želi biti samo najbolji na svijetu nego i inovator. Note ima Android Gingerbread operativni sustav (verzija 2.3.5), korisničko sučelje TouchWiz sa kojim su poznavatelji Samsung touch pametnih mobilnih uređaja već dobrano upoznati. Procesor je dvojezgreni, što je za ovu mini-zvijer definitivno potrebno; Dual-core 1.4 GHz ARM Cortex – A9 ulio nam je nadu da će ovaj uređaj funkcionirati kao urica bez obzira koliko ga preopteretili.
M
emorija je već standardna stvar; 1 GB RAM-a ono je što se nalazi u većini top smartphone uređaja, dok po pitanju interne memorije Note dolazi u dvije varijante – 16 ili 32 GB interne memorije. Naravno, microSD karticom memoriju je moguće nadograditi i do 32 GB.

Zaslon

Super AMOLED kapacitivni zaslon, osjetljiv na dodir ima 16 milijuna boja, a veličina je i dalje ono zbog čega diže prašinu – 5,3 inča, ogromno za jedan smartphone uređaj. Rezolucija je 800 x 1280 piksela. E sad – što to sve znači? To znači da je ekran velik, veći od ijednog koji ste do sada vidjeli. Iako razlika između inčeva ne predstavlja zapravo toliko veliku razliku, ekran, kao i sam uređaj izgleda veoma impresivno. Boje su realne i žive, a sve se odlično vidi i na jakoj svjetlosti, cijeli dojam je apsolutno očaravajuć....

Dizajn

Ako ste ženskog roda, ne, nećete ga moći staviti u džep od uskih traperica. Nabavite si case za njega, zaštitite taj veliki ekran i nosite u torbici jer sumnjamo da imate džep te veličine. Što se muškaraca tiče, pa oni mogu i omanji tablet zgurati u džep od jakne, a sa trapericama će biti nešto pažljiviji jer to nije fleksibilna masa koja se izravna nakon što se ustanete sa stolca. Pazite što radite s njim, a imate li manje dlanove, posebno pripazite kako ćete ga držati, jer već smo imali primere razočarane ekipe kojima su jeftiniji smartphoni završili u snijegu zbog skliksih rukavica i otkazali poslušnost. Nažalost, iako je uređaj impresivan, morat ćete se naviknuti na upravljanje njime jer osim što zahtjeva oružanu dozvolu, trebat će 2 slobodne ruke. Debljina uređaja svega je 9,7 milietara, a težina od 178 grama pristojna je u usporedbi sa veličinom i onim što bismo sukladno tome očekivali (tonu težak uređaj). Sam dizajn ne razlikuje se pretjerano od prethodnih Samsungovih modela jer i dalje se radi o čvrstoj plastici. Od dodataka koje nećete pronaći na drugome smartphonu, tu je Stylus virtualna olovka koja se može izvuči iz utora prema potrebi, a i svakako će olakšati orijentaciju po tom velikom zaslonu.

Kamera

Iako malo blijeđe fotke od onoga što smo očekivali sukladno divnome zaslonu, 8 MP kamera sa Full HD snimanjem je još uvijek bolja od većine smartphonea koje ćete naći na tržištu. Ako ga uspoređujemo sa iPhoneom 4S, Appleov miljenik ga definitivno vodi u utrci po pitanju brzine odaziva, i to već dulje vrijeme. Ako Samsung uskoro nešto konkretnije ne napravi po pitanju usklađivanja softvera sa OS-om, Apple bi ga na takvim sitnicama mogao poraziti. Do tada, kamera je presuper, dragi moji, možda boje nisu savršene, ali na ovakvom uređaju to ni nije ono što je u prvom planu. Sve što ćete željeti snimiti i sačuvati na uređaju izgledat će sukladno svim vašim očekivanjima. Nažalost, uz sve dobre stvari koje donosi ovo čudo, jedina stvar koja nam nedostaje je bočni gumbić za fotografiranje, zbog kojeg se curice neće moći samofotografirati sa duckfejsom u kupaonici pored bojlera... err.. offtopic, pardon. =)

Baterija i dodaci

Ovakvu lijepo zvijer definitivno treba napojiti da radi dugo i prospreritetno. Zato će Li-Ion baterija od 2500 mAh biti dovoljno snažna da se s njim zabavljate jednako kao sa primjerice Samsung Galaxy S II, ali ako ćete ga držati na stand-byu potrajat će i duže.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Prvi phonetab / tabphone na tržištu, velik ekran i pobošljšana loza Samsung Galaxy S2
Velik za one kojima to ne treba, premalen za one koji očekuju tablet

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0